Veelgestelde vragen over traprenovatie

Veelgestelde vragen over traprenovatie

Wat houdt traprenovatie in? Wat kost een traprenovatie? En hoe haal ik oude lijmresten van mijn oude trap? We krijgen nogal wat vragen over traprenovatie. Op deze pagina beantwoorden we de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is een traprenovatie?

Een traprenovatie betekent dat je een trap gaat renoveren. Je vervangt dus niets, maar knapt het op. Je huidige trap wordt voorzien van nieuwe traptreden en stootborden, waardoor het er weer als nieuw uitziet. De traptreden hebben we in verschillende materialen en kleuren. Er is altijd een stijl die past bij jouw interieur. Lees hier meer over het doen van een traprenovatie.

Is traprenovatie alleen voor oude trappen?

Bij het woord renovatie denk je wellicht aan het opknappen van iets ouds. Dát doen we ook, maar we renoveren ook veel trappen in nieuwbouwwoningen die net opgeleverd zijn. Die trappen zijn namelijk behoorlijk glad als ze geschilderd worden. Door de trap te bekleden met antislip overzettreden van hout of laminaat, krijg je een veilige trap. Kortom: een traprenovatie is er voor elke trap. Oud en nieuw.

Wat kost een traprenovatie?

De kosten zijn afhankelijk van je wensen, je huidige trap en de extra’s die je kiest. Zet de kosten eenvoudig op een rijtje met behulp van de transparante prijzen in onze webshop. Of lees hier meer over de kosten van een traprenovatie.

Kan ik een traprenovatie zelf doen?

Een traprenovatie kun je over het algemeen goed zelf doen. Het is vooral belangrijk dat je goed inmeet, secuur zaagt en de lijm netjes aanbrengt. Lees hier meer over de 5 stappen naar een nieuwe trap. Als je niet erg handig bent, dan is het zelf uitvoeren van traprenovatie niet aan te raden.

Wat heb ik nodig voor een traprenovatie?

Het belangrijkste zijn de traptreden. Als je een dichte trap hebt of de trap dicht wilt maken, dan heb je ook stootborden nodig. Met traprenovatielijm zet je de nieuwe traptreden vast. De afwerking doe je met overgangsprofielen en kantenband. Wil je zelf de treden inmeten? Dan is een trapspin onmisbaar: hiermee teken je eenvoudig de exacte maat van de traptrede af. Verder heb je een decoupeerzaag, een potlood, een rolmaat en voldoende lijmklemmen nodig. De benodigde materiaal bestel je eenvoudig via onze webshop.

Koop je materialen in de webshop >

Moet ik écht alle lijm van de trap halen?

Na het verwijderen van de oude vloerbedekking of traptreden mag er max. 1 millimeter lijm achterblijven. Hoe vlakker de ondergrond, hoe mooier en steviger het eindresultaat.

Hoe verwijder ik de lijmresten op mijn huidige trap?

De beste aanpak hangt van de gebruikte lijm af.

Lijm op waterbasis

Als het tapijt op de trap relatief nieuw is, dan is de kans groot dat er lijm op waterbasis gebruikt is. Deze lijm is vrij eenvoudig te verwijderen. Maak een sopje met een scheutje afwasmiddel, maak de lijmresten vochtig en dek ze af met een stuk plastic. Laat een paar uur inweken. Daarna steek je de lijmresten er eenvoudig af met een plamuurmes.

Lijm op oplosbasis

Lijm op oplosbasis vraagt om grover geschut. Vraag bij de bouwmarkt om vloerlijmverwijderaar. Volg de instructies op de verpakking en zorg voor goede ventilatie.

Oude tapijtlijm of kit op de trap

Heb je een oud huis? Dan zul je waarschijnlijk harde grijze of donkerbruine lijmresten aan te treffen onder de vloerbedekking. Heet water of lijmverwijderaar helpen dan meestal niet. De lijm kun je het beste verwijderen met een schuurmachine of een verfkrabber. Dat is een secuur werkje en het kan een tijdje duren voordat je alle treden ontdaan hebt van de resten.

Hoe snel kan de traprenovatie plaatsvinden?

Als je de traprenovatie zelf doet, heb je de benodigde materialen binnen één week in huis. Wanneer je kiest voor een complete traprenovatie die uitgevoerd wordt door onze partner Renolijn, dan maken we eerst een afspraak voor het inmeten. Dit kan vaak binnen een week. Na het inmeten kan de traprenovatie binnen 1 á 2 weken uitgevoerd worden. Dat gaat dus lekker snel.

Hoelang duurt een traprenovatie?

Als je goed voorbereid bent, dan kun je de traprenovatie in één dag afmaken. We doelen hiermee op alle benodigde materialen en het inmeten van jouw trap.

Kan een open trap dichtgemaakt worden?

Ja, dat kan. Over het algemeen is dit een stuk veiliger en het scheelt in de stookkosten. Het dichtmaken van een trap kun je doen met stootborden. Deze plaats je tussen de traptreden. Lees hier meer over het renoveren van een open trap.

Moet mijn trap van hout zijn voor een traprenovatie?

Dat hoeft niet! Staal of beton kunnen ook goed gerenoveerd worden. Het is vooral belangrijk dat de basistreden van de trap goed vlak en stevig zijn. Zo kunnen de nieuwe traptreden stevig gemonteerd worden.