Direct uit voorraad geleverd
Hoogste kwaliteit
Eenvoudig door iedereen zelf te monteren

Veelgestelde vragen over traprenovatie

Wat houdt traprenovatie in, wat kost een traprenovatie en hoe haal ik oude lijmresten van mijn oude trap? We krijgen nogal wat vragen over traprenovatie. Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag.

Wat is een traprenovatie?

Een traprenovatie betekent dat je je trap een nieuwe look geeft, zonder deze helemaal te vervangen. Je huidige trap wordt voorzien van nieuwe overzettreden en stootborden, waardoor ‘ie er weer als nieuw uitziet. De overzettreden hebben we in verschillende materialen en looks, dus er is altijd een stijl die bij je interieur past.

Is traprenovatie alleen voor oude trappen?

Bij het woord renovatie denk je wellicht aan het opknappen van iets ouds. Dát doen we ook, maar we renoveren ook veel trappen in net-opgeleverde nieuwbouwwoningen. Die trappen zijn namelijk behoorlijk glad als ze geschilderd worden. Door de trap te bekleden met antislip overzettreden van hout of laminaat, krijg je een luxe en veilige trap. Kortom: een traprenovatie is er voor elke trap. Oud en nieuw.

Wat kost een traprenovatie?

Je voelt ‘m al aankomen: dat hangt af van je wensen, je huidige trap en de extra’s die je kiest. Onze configurator je bij het maken van een prijsopgave. Voer je wensen in en de configurator laat je direct de juiste prijs zien.

Kom erachter wat jouw trap kost >

Kan ik een traprenovatie zelf doen?

We kunnen vanaf hier natuurlijk niet beoordelen hoe handig je precies bent, maar een traprenovatie kun je over het algemeen goed zelf doen. Het is vooral belangrijk dat je goed inmeet, secuur zaagt en de lijm netjes aanbrengt. Vind je het inmeten en zagen te spannend om zelf te doen? Kies er dan voor om de treden en eventuele stootborden door ons in te laten meten en frezen in de fabriek. Dan hoef je ze alleen maar te lijmen. Kind kan de was doen.

Wat heb ik nodig voor een traprenovatie?

Het belangrijkste zijn de overzettreden of traptreden. Daarnaast heb je ook stootborden nodig, als je een dichte trap hebt of een open trap dicht wilt maken. Met traprenovatielijm zet je de nieuwe traptreden vast. De afwerking doe je met overgangsprofielen en kantenband. Wil je zelf de treden inmeten? Dan is een trapspin onmisbaar: hiermee teken je eenvoudig de exacte maat van de traptrede af. Verder heb je een decoupeerzaag, een potlood, een rolmaat en voldoende lijmklemmen nodig. Je koopt alle materialen eenvoudig in onze webshop.

Koop je materialen in de webshop >

Moet ik écht alle lijm van de trap halen?

Ehm, ja, eigenlijk wel. Er mag maximaal 1 millimeter lijm achterblijven op de treden, na het verwijderen van de oude vloerbedekking of overzettreden. Hoe vlakker de ondergrond, hoe mooier en steviger het eindresultaat.

Hoe verwijder ik de lijmresten op mijn huidige trap?

We geven toe: dat is soms best een klusje. De beste aanpak hangt van de gebruikte lijm.

Lijm op waterbasis

Als het tapijt op de trap relatief nieuw is, is de kans groot dat er lijm op waterbasis gebruikt is. Dat is goed nieuws, want deze lijm is vrij eenvoudig te verwijderen. Maak een sopje met een scheutje afwasmiddel, maak de lijmresten vochtig en dek ze af met een stuk plastic. Laat een paar uur inweken. Daarna steek je de lijmresten er eenvoudig af met een plamuurmes.

Lijm op oplosbasis

Lijm op oplosbasis vraagt om grover geschut. Vraag bij de bouwmarkt om vloerlijmverwijderaar, zorg voor goede ventilatie en volg de instructies op de verpakking.

Oude tapijtlijm of kit op de trap

Oud huis? Dan heb je meestal de pech harde grijze of donkerbruine lijmresten aan te treffen onder de vloerbedekking. Heet water of lijmverwijderaar helpt niet, deze lijm verwijder je het beste met een schuurmachine of een verfkrabber. Dat is een secuur werkje en het kan een tijdje duren voordat je alle treden ontdaan hebt van de resten. Het goede nieuws? Je traprenovatie gaat een stuk sneller dan het verwijderen van deze lijm!

Hoe snel kan de traprenovatie plaatsvinden?

Als je de traprenovatie zelf doet, heb je de materialen binnen een week (op maat) in huis. Wanneer je kiest voor een renovatie die uitgevoerd wordt door onze partner Renolijn, maken we na de inmeetafspraak een afspraak voor de montage. Vaak is dit 1 à 2 weken na het inmeten. Dat gaat dus lekker snel.

Hoelang duurt een traprenovatie?

Als de vakmensen van Renolijn je trap renoveren, is het klusje binnen twee uur geklaard, omdat we de treden in de fabriek al op maat laten maken. Als je het zelf doet, duurt het waarschijnlijk iets langer, maar we beloven dat je in één dag zelf je trap gerenoveerd hebt.

Kan een open trap dichtgemaakt worden?

Ja, dat kan. Vaak is dat veiliger en het scheelt in de stookkosten. Doe je het zelf? Vergeet dan niet om stootborden mee te bestellen, die je tussen de treden plaatst. Laat je de traprenovatie uitvoeren? Geef dan in de configurator aan dat je de trap dicht uitgevoerd wilt hebben, dan zorgen wij ervoor dat er ook stootborden ingemeten worden.

Moet mijn trap van hout zijn voor een traprenovatie?

Dat hoeft niet! Staal of beton kunnen ook goed gerenoveerd worden. Het is vooral belangrijk dat de basistreden van de trap goed vlak en stevig genoeg zijn, zodat de overzettreden stevig gemonteerd worden.